dinsdag 8 september 2009

(Duik)paradijs op aarde: Isla del Coco

Zo vaak kwijlden we op foto's van een van 's werelds beste onderwaterparadijzen, zo vaak hoorden we verhalen van een van de laatste plaatsen op aarde waar gigantische scholen “hammerhead haaien” leven. Isla del Coco,” Jurassic Park eiland”, was normaal gezien een bestemming waar wij alleen maar van konden dromen, wegens het hallucinante prijskaartje. Tot we plots een ongelooflijke last minute aanbieding kregen en na veel overleg (en centen tellen) beslisten om 10 dagen op duikcruise te gaan naar Isla del Coco.

Enkele dagen later begonnen we aan onze 36 uren durende overtocht naar het magische Isla del Coco aan boord van de luxueuze Undersea Hunter. We zijn nog geen kwartier onderweg wanneer walvissen ons vergezellen… een voorbode van een fantastische trip!

We snappen al snel waarom deze plaats een van de wereld beste duikplaatsen wordt genoemd, wanneer we tijdens onze eerste duik een whale shark (‘s werelds grootste vis) zien, bij de tweede duik vergezeld worden door een groep dolfijnen en later op die dag onze eerste hammerhead haaien bewonderen. De volgende zeven dagen duiken we vier keer per dag, tot 35 meter diep om elke keer opnieuw ons te verbazen over al het moois. Overal waar je kijkt zwemmen haaien. De ongevaarlijke whitetips zijn zo talrijk dat je na een tijdje geen aandacht meer aan ze schenkt. Het zijn de hammerheads met hun ongewone vorm die de hoofdattractie vormen. We hebben geluk, we zien vele scholen, met als hoogtepunt een duik waar we meer dan 400 exemplaren “hamerhoofden” tellen!!!


Maar niet alleen de duiken maken deze trip zo memorabel. Er heerst een goede sfeer aan boord, we worden goed verwend door de crew en alhoewel we als “arme” backpackers een beetje de speciallekes zijn smeden we goede vriendschappen. De balans is duidelijk: we hebben het gevoel iets unieks beleefd en gezien te hebben, en dat is alle geld in de wereld waard!


Een fantastische kortfilm over Isla del Coco kan hier je in vier delen online bekijken.

En hieronder een iets amateuristischer filmpje aan boord van de undersea hunter.

Geen opmerkingen: